Δελτίο Τύπου Δημοπρασίας Loudos Auctions – 29 Νοεμβρίου 2025
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δημοπρασία του Loudos Auctions.
Η νέα δημοπρασία παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συλλογή έργων Ελλήνων και διεθνών δημιουργών, κοσμημάτων υψηλής τέχνης και σπάνιων ρολογιών, συνθέτοντας ένα αφιέρωμα στην ελληνική καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά.
Ελληνική Τέχνη
Στο επίκεντρο της δημοπρασίας βρίσκονται έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Παύλος (Διονυσόπουλος), Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Στίβεν Αντωνάκος, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Αχιλλέας Δρούγκας, Γιάννης Κόττης, Κωστής Γεωργίου, Δημήτρης Γέρος, Πάνος Φειδάκης, Φαίδων Πατρικαλάκης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σπυριούνης, Μανώλης Χάρος, Αλέξης Ακριθάκης, Γεώργιος Λάππας, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιώργος Σταθόπουλος, Γιώργος Σικελιώτης, Πάνος Βαλσαμάκης, Κώστας Κουλεντιανός, Γεώργιος Μαυροΐδης, Θεόδωρος Πανταλέων, Κυριάκος Μορταράκος, Helmut Middendorf, Κωνσταντίνος Καραχάλιος, Μαρία Φιλοπούλου, Ρένα Παπασπύρου, Μιχάλης Μακρουλάκης, Βασίλειος Χατζής, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Σοφία Λασκαρίδου, Περικλής Τσιριγώτης και άλλοι.
Ξεχωρίζουν το «Zappeion» του Σπύρου Βασιλείου, το μεγάλο πορτρέτο του Τέτση, οι μεταλλικές φιγούρες του Φασιανού που αποτυπώνουν το ελληνικό φως και τη μυθολογία. Η σπάνια σειρά Hieroglyphs του Κωνσταντίνου Καραχάλιου, με προέλευση από την οικογένεια του καλλιτέχνη. Το έργο του Νίκου Αλεξίου (1960–2011) – «Η Μονή Ιβήρων» (2007), ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα της ενότητας του Αγίου Όρους. Καθώς και το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη «Αναχώρηση», μικρών διαστάσεων αλλά μεγάλης ευαισθησίας θαλασσογραφία, που φέρει την υπογραφή του “πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας”.
Ρολόγια & Ωρολογοποιία
Η κατηγορία των πολυτελών ρολογιών περιλαμβάνει μοναδικά κομμάτια, όπως το Patek Philippe 18K με έγγραφα service από το 1980 μέσω του αντιπροσώπου Αποστολάκη στην Αθήνα, καθώς και ένα Longines 18K του 1929, πωλημένο από τους Π. Ζενέτος Φραιρ με το αυθεντικό κουτί και την απόδειξη αγοράς — ένα σπάνιο τεκμήριο της ελληνικής ωρολογιακής ιστορίας.
Κοσμήματα & Ασημένια Αντικείμενα
Ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει η συλλογή κοσμημάτων του Ηλία Λαλαούνη, με κοσμήματα 18Κ και 22Κ, εμπνευσμένα από τη Μυκηναϊκή και την Αρχαία Ελληνική τέχνη, καθώς και σφυρήλατα ασημένια αντικείμενα υψηλής αισθητικής. Το τμήμα συμπληρώνεται από κομμάτια Cartier, Tiffany & Co., Pampaloni (Firenze), αποτυπώνοντας τη διαχρονική σχέση της τέχνης με την πολυτέλεια.
Takis – Η Ενέργεια της Τέχνης
Η δημοπρασία περιλαμβάνει μια εξαιρετικά σπάνια ενότητα έξι έργων του Takis, του διεθνώς αναγνωρισμένου πρωτοπόρου της κινητικής και μαγνητικής τέχνης. Ξεχωρίζει ένα ασημένιο δαχτυλίδι με χειρόγραφο σημείωμα του ίδιου του καλλιτέχνη, καθώς και το συλλεκτικό “Magnetic Ring – Artcurial Edition” (1990), αριθμημένο 103/1000 και συνοδευόμενο από πλήρες σετ πιστοποίησης.
Chanel – Συλλεκτικό Evening Bag
Ανάμεσα στα highlights της δημοπρασίας ξεχωρίζει το Chanel “Book Evening Bag”, σχεδιασμένο σε μορφή βιβλίου, με καπιτονέ επιφάνεια από μαύρο σουέντ και μεταλλικές χρυσές λεπτομέρειες. Το εμβληματικό λογότυπο “CC” και η υπογραφή CHANEL στη ράχη το καθιστούν ένα από τα πιο ευρηματικά σχέδια του οίκου, συνδυάζοντας χιούμορ, κομψότητα και υψηλή ραπτική. Συνοδεύεται από κουτί, κάρτα αυθεντικότητας και ετικέτες, σε άριστη συλλεκτική κατάσταση.
Πολυτελή Όργανα Γραφής & Αξεσουάρ
Ακολουθεί μια εκλεκτή συλλογή οργάνων γραφής και ανδρικών αξεσουάρ από διεθνείς οίκους όπως Montblanc, Cartier, Tiffany & Co., Hermès, Louis Vuitton, Zolotas, Kessaris και S.T. Dupont, με σπάνιες ειδικές εκδόσεις και πλήρη σετ παρουσίασης.
Αντίκες & Η Συλλογή της Λίλη Βενιζέλου
Η δημοπρασία ολοκληρώνεται με έπιπλα και αντικείμενα ιστορικής αξίας από τη συλλογή της Λίλη Βενιζέλου, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ένα δανέζικο γραφείο γραφής των αρχών του 19ου αιώνα με βασιλική σφραγίδα “G R” κάτω από στέμμα, που συνδέεται με τη βασιλική συλλογή του Windsor Castle και την περίοδο του Βασιλιά George IV (1823). Το έπιπλο αποκτήθηκε το 1962 στο Grosvenor House Antiques Fair του Λονδίνου και συνοδεύεται από τα πρωτότυπα έγγραφα προέλευσης, αποτελώντας μοναδικό δείγμα δανέζικης νεοκλασικής επιπλοποιίας.
Συλλογή Ελευθερίου Βενιζέλου
Ιδιαίτερη ιστορική σημασία έχει και ένα έργο από την προσωπική συλλογή του Ελευθερίου Βενιζέλου (1864–1936), ελαιογραφία σε πάνελ του 18ου/19ου αιώνα με τίτλο “La Bonne Nouvelle”. Το μικρογραφικό έργο απεικονίζει μια σκηνή χαρμόσυνης ανακοίνωσης σε εσωτερικό χώρο, με πλούσιο χρωματισμό και ρομαντική ατμόσφαιρα, χαρακτηριστική της ευρωπαϊκής ζωγραφικής της εποχής. Το έργο φέρει χειρόγραφη επιγραφή στο πίσω μέρος και συνοδεύεται από έγγραφο προέλευσης που επιβεβαιώνει ότι ανήκε στον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μεταβιβασμένο στη συνέχεια στη Λίλη Βενιζέλου. Πρόκειται για σπάνιο τεκμήριο ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, συνδέοντας τη ζωγραφική με την προσωπικότητα του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και αρχιτέκτονα του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Η δημοπρασία συγκεντρώνει πάνω από 200 έργα τέχνης και αντικείμενα, καλύπτοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή δημιουργία από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Athens Gate Hotel (Συγγρού 10, 11742) για να ζήσετε από κοντά την εμπειρία μιας πραγματικής δημοπρασίας!
Εγγραφές δημοπρασίας απο 18:00
Ώρα έναρξης – σφυρί για τον πρώτο λαχνό στις 19:00
Εξερευνήστε τη δημοπρασία & τους τρόπους συμμετοχής πατώντας εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.loudos.gr